توضيحات :
مسئولیت های پدر و مادری تمام نشدنی است .وقتی بچهدار شوید، ناخودآگاه وظایف زیادی پیدا خواهید کرد. شما باید علاوه بر غذا دادن، شستن لباسها، رسیدگی مرتب، تحمل گریه و بیقراریهای کودک در ۲۴ ساعت و خواندن هزار باره داستانهایی که فرزندتان دوست دارد، بهفکر درآوردن پول و درآمد کافی برای زندگی، تهیه غذا، لباسهای قشنگ و سایر هزینههای لازم و غیرلازم که کودکتان را خوشحال میکند، باشید.
برای خواندن مطلب به ادامه مطلب مراجعه کنيد......
هدف شما از انجام تمام این سرمایهگذاریها امید رسیدن به یک سود بزرگ است و آن چیزی نیست جز یک بچه دوست داشتنی، صالح و سالم که شما را دوست داشته و قدردان محبتهایتان باشد. البته بهتر میشود اگر فرزند دوست داشتنی، پرمحبت و سالم شما، یک فرد باهوش و یا حتی نابغه نیز باشد. هر چند در گذشته تصور میشد هوش عاملی است که تنها بهوسیله ژنتیک تعیین میشود، ولی امروزه دانشمندان عقیده دارند محیطی که فرزند شما در آن رشد میکند و نیز فردی که کودک را بزرگ میکند نقش بسیار مهمی در تعیین میزان هوش کودک دارند. در واقع والدین میتوانند کمک بسیار زیادی به باهوشتر شدن فرزندشان کنند.
ژنها عامل مهمی در تعیین هوش کودک هستند ولی محققان معتقدند «هوش» علاوه بر زمینه ژنتیک، تا حدی هم اکتسابی است و در طول زندگی و به نسبت شرایط محیطی از آغاز تولد تا بزرگسالی و براساس آموزشهای فردی در او شکل میگیرد. به نظر میرسد که هوش انسان، هم ارثی و هم اکتسابی است. مطالعات نشان میدهد که در این رابطه نوع غذایی که کودک میخورد نیز تاثیرگذار است. نکتهای که هرگز نباید فراموش کنید آن است که تغذیه فرزند شما از دوران بارداری و از داخل رحم مادر شروع میشود. پس از به دنیا آمدن، نوبت دوران شیرخوارگی و تغذیه با شیر مادر میرسد. رژیمهای غذایی ناسالم با چربی بالا، قند و غذاهای فرآوری شده در کودکان با کاهش ضریب هوشی آنان در ارتباط است. از طرف دیگر، رژیمهای غذایی سالم باعث ارتقای عملکردهای ذهنی کودکان میشوند. در این مقاله به معرفی برخی از مواد غذایی مفید در این زمینه خواهید پرداخت.
قبل از تولد
مرکز، حافظه، یادگیری و مهارتهای فکری و ذهنی که هوش را تشکیل میدهند به چگونگی فعالیتهای عصبی سلولهای سیستم اعصاب مرکزی مرتبط میشوند و بدیهی است که این سلولها هم برای فعالیت روزانهشان به غذای مناسب و کافی نیاز دارند. حتما اگرپدر و مادری بدانند که تغذیه مناسب اولین گام در رشد و سلامت مغز کودک است، دقت و حوصله بیشتری برای تغذیه او به خرج میدهند.
تغذیه کودک از همان دوران جنینی شروع میشود. تغذیه مناسب و کامل دوران بارداری و مصرف کافی موادی مانند کربوهیدراتها (قندها و نشاسته) و چربیهای ضروری برای رشد مغز مانند اسیدهای چرب امگا ۳ و مواد معدنی مانند ید وآهن و ویتامینها بویژه ویتامین C، اسید فولیک و ویتامینهای گروه B به رشد و سلامت مغز جنین کمک میکند.
مادرها باید رساندن ویتامینها و مواد مغذی لازم به فرزندانشان را حتی پیش از بهدنیا آمدن آنها شروع کنند. برای اطمینان از اینکه در آینده فرزند باهوش و سالمی خواهید داشت، قبل از هر چیز باید برای فرزندتان یک رژیم غذایی مناسب و کامل در نظر بگیرید. اگر چه تکامل مغزی پس از تولد روی میدهد و مغز قادر است خود را با تغییرات محیطی سازگار کند، اما تغذیه بد دوران بارداری دارای آثار منفی مشخص و برجستهای است که میتواند در تمام طول زندگی فرزند شما ادامه داشته باشد.
بعد از تولد
تغذیه پس از به دنیا آمدن با شیر خوردن نوزاد ادامه مییابد. شیر مادر بهترین و کاملترین غذای کودک است و بهترین و مغذیترین مواد را به بدن کودک میرساند. اسیدهای چرب موجود در شیر مادر براحتی جذب میشوند و در اختیار سلولهای مغزی قرار میگیرند. بنابر این اولین و بهترین غذای مغز کودک، شیر مادر است که هم باعث ایمنی کودک در مقابل بیماریها میشود و هم برای رشد ذهنی و مهارتهای فکری آینده کودک مفید است. مطالعات دانشمندان نشان داده ۹۰ درصدکودکانی که ضریب هوشی بالاتر دارند از شیر مادر تغذیه شدهاند. البته مادرانی که قادر به تغذیه نوزادشان با شیر خود نیستند، نگران نباشند زیرا امروز سازندگان شیرهای خشک با افزودن اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ به شیرها تا حدودی نیاز شیرخواران را به این اسیدهای چرب مغذی برای مغز برطرف میکنند.
به باور بسیاری از محققان شیر مادر یک غذا و وسیله بسیار مهم برای رساندن مواد مغذی و ضروری به نوزاد است. اگر چه نوزاد میتواند همین مواد را با استفاده از شیر خشکهای کامل نیز دریافت کند، نباید فراموش کرد تغذیه با شیر مادر یکارتباط عاطفی قوی میان مادر و فرزندش ایجاد میکند.
گوشت:
گوشتهای کم چرب میتوانند تامین کننده آهن بوده و جذب آهن از منابع گیاهی را افزایش دهند. آهن به عنوان ماده معدنی ضروری برای تشکیل هموگلوبین ضروری است. هموگلوبین موجود در گلبولهای قرمز انتقال اکسیژن به بافتها از جمله مغز را بر عهده دارد. کمبود آهن میتواند منجر به عدم تمرکز و اختلالات یادگیری در کودکان شود. هر ۱۰۰ گرم گوشت حاوی ۴ میلیگرم آهن میباشد.
ماهی:
۶۰ درصد وزن جامد مغز از چربی تشکیل شده است. به همین خاطر مغز برای رشد و فعالیت مناسب به اسیدهای چرب با کیفیت بالا نیاز دارد که در غذاهای دریایی یافت میشوند. ماهیهای چرب از اسیدهای چرب امگا ۳ یعنی ایکوزاپنتانوئیک اسید و دکوزا هگزانوئیک اسید غنی میباشند. هر دو این اسیدهای چرب برای رشد و عملکرد طبیعی مغز ضروری هستند. تحقیقات بیانگر آن است که کودکانی که مقدار کافی از این اسیدهای چرب را دریافت کرده بودند تیز هوشتر از کودکانی بودند که دریافت ناکافی داشتند. کودکان روزانه به ۲/۱ گرم اسیدهای چرب امگا ۳ نیاز دارند و هر ۱۰۰ گرم ماهی سالمون حاوی ۲/۲ گرم از این اسیدهای چرب میباشد. ماهی، میگو و صدف حاوی مواد معدنی ضروری دیگری همچون روی و فسفر نیز میباشند که برای تقویت عملکردهای ذهنی کودکان بسیار مفید است.
تخم مرغ:
تخم مرغ غذای دیگری است که می تواند برای هوش و ذکاوت فرزندانتان مفید باشد. بهتر است روز را با تهیه املت خوشمزه با تخممرغهای تازه آغاز کنید. تخم مرغهای خانگی منبع غنی از چولاین که باعث گسترش فعالیت مغزی و حافظه میشود، هستند و برای کودکان بسیار مفید است. چولاین نوعی ویتامین حلال در آب بوده و جزو گروه ویتامینهای ب است.
صبحانه فراموش نشود.
خوردن صبحانه عامل دیگری است که خیلی خوب روی حافظه، تمرکز و یادگیری افراد اثر میگذارد. افرادی که صبحانه نمیخورند یا صبحها خیلی کمتر از نیاز بدنشان غذا میخورند، نسبت به افراد دیگر زودتر خسته میشوند و از فعالیت و یادگیری امتناع میکنند و طی مدت طولانی، هوشیاری کمتری خواهند داشت. از میان غذاها نیز بیشتر آنهایی مفید واقع میشوند که دارای ارزش غذایی بالایی هستند. باید توجه داشته باشید که معده بچهها با میان وعدههای نامناسب و با حجم زیاد پر نشود و فرصت لازم برای آنها فراهم شود تا از مواد غذایی مفید بیشتر استفاده کنند.
حبوبات
حبوباتی چون لوبیا چیتی، لوبیا قرمز، عدس، لپه و سایر حبوبات منبع غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که باعث خونسازی در رگها و تقویت سلولهای عصبی میشوند. میتوانید از این حبوبات در سالاد، سوپ و یا آشهای مختلف استفاده کنید.
مغزها و دانهها حاوی پروتئین، کربوهیدرات پیچیده، فیبر، اسیدهای چرب امگا ۳، روی، آهن و ویتامینهای گروه B میباشند. ویتامینE موجود در مغزها به عنوان آنتیاکسیدان در حفظ و ارتقای سلامت سلولهای مغزی مهم میباشد.۲ قاشق غذاخوری کره بادامزمینی حاوی حدود ۳ میلیگرم ویتامینE میباشد. کودکان روزانه به ۴-۳ میلیگرم ویتامینE نیاز دارند. مغزها همچنین حاوی منیزیم هستند که باعث بهبود جریان خون به سلولهای مغز میشوند. از مغزهای مختلف برای تغذیه و میان وعده کودکتان استفاده کنید تا هم استفاده از خوردنی های غیر مفید کم شود و هم بتوانید تغذیه سالم را برای کودک خود داشته باشید.
غلات کامل
مغز به طور پیوسته برای فعالیتش به دریافت گلوکز وابسته است. فیبر موجود در غلات کامل باعث تامین گلوکز مورد نیاز مغز در فواصل بین وعدههای غذایی میشود. نانهای کامل برخلاف نان سفید انرژی را به آرامی و یکنواخت در بدن آزاد میکنند و به کودکان و افراد بزرگسال کمک مینماید تا با حفظ سطوح قندخون، تمرکز و هوشیاری بیشتری داشته باشند.
منبع: www.farzandparvari.com